Unit Pembangunan dan Senggaraan

PENGENALAN


Unit Pembangunan dan Senggaraan atau dikenali sebagai UPS merupakan antara unit sokongan akademik di Politeknik Kuala Terengganu (PKT).
UPS berperanan merancang dan menyelaraskan kerja-kerja pembangunan (naik taraf / pengubahsuaian) serta kerja-kerja penyelenggaraan (pemulihan) bagi pencegahan dan pembaikan (preventive & corrective maintenance) yang melibatkan fasiliti bangunan, infrastruktur serta aset alih di bawah seliaan UPS.
Kerja penyelenggaraan dilaksanakan samada secara terus atau melalui khidmat kontraktor yang diselia oleh Penolong Jurutera di dalam bidang yang berkaitan.


VISI


Perkhidmatan yang cekap, berkualiti dan efektif dalam memastikan fasiliti bangunan, infrastruktur dan aset alih di bawah seliaan UPS sentiasa berfungsi dengan baik dan selamat digunakan disamping melaksanakan kerja-kerja pembangunan dan penyelenggaraan mengikut keperluan semasa.

MISI


Perkhidmatan yang mesra pelanggan / pengguna disamping mematuhi peraturan yang berkuatkuasa dalam melaksanakan kerja-kerja pembangunan dan penyelenggaraan agar dapat memberi keselesaan dan kemudahan kepada seluruh warga PKT.

OBJEKTIF


Memastikan fasiliti bangunan, infrastruktur dan aset alih di bawah seliaan UPS berfungsi dengan baik dan selamat digunakan disamping kemudahan yang kondusif dalam mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa di PKT sebagai pusat kecemerlangan ilmu yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.
Memastikan penyelenggaraan dilaksanakan dengan sebaik mungkin berdasarkan peruntukan kewangan bagi memastikan fasiliti bangunan, infrastruktur dan aset alih di bawah seliaan UPS berfungsi dengan baik dan selamat digunakan agar dapat memberi khidmat dan pulangan yang memuaskan kepada penggunaan ke tahap yang maksimum dalam menampung keperluan proses pengajaran dan pembelajaran di PKT.

FUNGSI / PERANAN


i. Merancang kerja-kerja pembangunan dan penyelenggaraan di PKT.
ii. Menerima aduan kerosakan serta memastikan tindakan seterusnya diambil mengikut prosedur yang ditetapkan.
iii. Memastikan pelaksanaan kerja pembangunan dan kerja senggaraan mengikut tatacara dan peraturan yang berkuatkuasa.
iv. Pemantauan terhadap kontraktor yang menjalankan kerja-kerja di PKT.
v. Bantuan dari segi teknikal dan bukan teknikal kepada Jabatan / Unit / program di peringkat Politeknik dan sebagainya.

KEMUDAHAN/ PERKHIDMATAN


Perkhidmatan penyelenggaraan fasiliti bangunan, infrastruktur dan aset alih di bawah seliaan UPS.

 

qrcodepkt

  • Kemaskini pada : Wednesday 14 April 2021, 15:05:11.

 Paparan Terbaik

Firefox 7+ || Internet Explorer 9+ || Safari 5+ || Chrome dengan resolusi minimum 1280 X 1024.

Statistik Pengunjung

Hari Ini5
Semalam61
Minggu Ini5
Bulan Ini847
Jumlah354759