Jabatan Teknologi Maklumat Dan Komunikasi

Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK) di Politeknik Kuala Terengganu (PKT) menawarkan program Diploma Teknologi Maklumat ( Teknologi Digital ) atau singkatannya adalah DDT. Program DDT di PKT menawarkan dua (2) trek yang berbeza iaitu Networking Systems dan Software & Application Development. Tempoh pengajian bagi program DDT ialah tiga (3) tahun sahaja dan jumlah semester pengajian yang terlibat adalah sebanyak enam (6) semester.
Program ini menyediakan pendidikan dan latihan dalam bidang Pengkomputeran dengan penekanan khusus pada bidang Teknologi Maklumat. Kursus yang ditawarkan dikelompokkan kepada modul seperti Platform Technologies, Computing Foundation, Programming Essentials, Industry-Led modules and Industry Domain Cluster, yang dirujuk kepada tugas tertentu. Kursus-kursus yang ditawarkan memberi peluang kepada para pelajar untuk mencapai pelbagai kerjaya dalam pelbagai sektor ICT.
Program ini juga menyediakan pelajar dengan kemahiran yang boleh dipindah dan multiskillasi yang membolehkan mereka menyesuaikan diri dengan teknologi baru. Di samping kursus teknikal, pelajar juga diajar bahasa Inggeris untuk Teknologi Digital, Pengajian Islam atau Moral Pendidikan, Ko-Kurikulum. Oleh kerana program ini memberi penekanan kepada pembelajaran kendiri (self-initiated) dan kecekapan praktikal (hands-on), graduan program ini akan bersedia untuk menghadapi cabaran dalam dunia teknologi pengkomputeran.

Visi
Menyediakan pendidikan bertaraf dunia serta latihan untuk golongan sub-profesional dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi selari dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Misi
JTMK berhasrat menyediakan latihan dan pendidikan yang berkualiti sejajar dengan perubahan teknologi dan permintaan pelanggan melalui kerja berpasukan dan penambahbaikan.

Objektif
Menyediakan latihan berkualiti dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi.
Mewujudkan hubungan baik dengan pihak industry
Memastikan sumber tenaga kerja mencukupi, ketrampilan, relevan dan seimbang
Mengamalkan pengurusan cemerlang
Mewujudkan suasana pembelajaran yang kodusif.

Carta Organisasi
CARTA JTMK.pdf

Kemudahan dan Fasiliti
-Makmal Hipermedia (MHM)
-Makmal Komunikasi & Rangkaian (MKR)
-Makmal Sains Komputer & Digital (MSKD)
-Makmal Pembangunan Aplikasi (MPA)
-Makmal IT 1 (MIT1)
-Makmal IT 2 (MIT2)
-Makmal IT 3 (MIT3)
-Makmal Projek
-BTMK1
-BTMK2

Prospek Kerjaya
Permintaan tenaga kerja ICT dijangka mempunyai pertumbuhan yang kuat baru-baru ini. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), perkembangan pesat dalam ICT telah meningkatkan permintaan untuk lulusan IT berkelayakan yang memenuhi keperluan dan keperluan industri untuk tempatan dan global. Oleh itu, graduan dari program ini dilengkapi dengan pengetahuan, kemahiran, sikap dan kebolehan yang dapat diterapkan untuk pelbagai kerjaya di dalam industri dan perniagaan ICT. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka mengambil bahagian dalam pasaran pekerjaan seperti berikut :

-Computer Application Programmer
-Assistant Game Developer
-Computer Hardware Technician
-Assistant Penetration Tester

• Kemaskini pada : Tuesday 12 January 2021, 16:06:59.

Jumlah351008