Jabatan Matematik, Sains Dan Komputer

Jabatan Matematik Sains dan Komputer (JMSK) merupakan sebuah jabatan sokongan di Politeknik Kuala Terengganu (PKT) yang bernaung di bawah Pengarah dan Timbalan Pengarah Akademik. Jabatan ini diketuai oleh seorang Ketua Jabatan dan dibantu oleh enam orang pensyarah akademik, seorang pembantu makmal dan seorang pembantu am pejabat. JMSK bertanggungjawab menyediakan tenaga pengajar bidang Matematik dan Sains untuk dua jabatan induk iaitu Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam tiga program pengajian; Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komunikasi), Diploma Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik dan Diploma Teknologi Maklumat (Pengatucaraan). Selain itu, JMSK turut bertanggungjawab terhadap pelajar Pra Diploma Sains. Bagi melaksanakan fungsi dan peranan utamanya dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP), JMSK dibekalkan dengan fasiliti satu ruang pejabat untuk penempatan staf, sebuah makmal komputer, sebuah makmal TECC dan sebuah bilik kuliah di bilik kaca anjung ilmu di kampus induk PKT, serta sebuah makmal sains di kampus sewaan berdekatan.
Prestasi tahunan Jabatan dipantau dalam kajian semula pengurusan (KSP) melalui pencapaian objektif kualiti (kecemerlangan akademik) dan pencerapan proses PdP (KPI 31). Perancangan aktiviti tahunan Jabatan dibuat berdasarkan Pelan Tindakan 2020 dan Pelan Strategik PKT 2020-2025 mengikut teras, objektif strategik dan petunjuk aras prestasi utama (KPI) yang telah digariskan oleh Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK) dan Pengurusan PKT.

CARTA ORGANISASI

Klik untuk paparan

OBJEKTIF

Jabatan menetapkan dua objektif untuk dicapai sepanjang tahun iaitu Kecemerlangan Akademik dan Kecemerlangan Staf seperti berikut:

Kecemerlangan Akademik

1. Memastikan mencapai kadar kelulusan bagi semua modul tidak kurang dari 95% bagi setiap semester.
2. Memastikan mencapai sekurang-kurangnya 10% daripada pelajar yang lulus mencapai nilai mata 3.0 atau lebih untuk setiap modul bagi setiap semester.
3. Memastikan pencerapan proses PdP dilaksanakan untuk semua pensyarah dengan markah melebihi 80%.

Kecemerlangan Staf

1. Berusaha memastikan staf JMSK menghadiri kursus/seminar/bengkel yang berkaitan dengan PdP dalam bidang Matematik, Sains dan Komputer sekurang-kurangnya sehari dalam setahun.

VISI

Menjadi jabatan yang melahirkan pelajar berpengetahuan dalam bidang Matematik, Sains dan Komputer seiring perkembangan teknologi semasa.

MISI

Menghasilkan pelajar yang mahir menyelesaikan masalah dengan mengaplikasikan Matematik, Sains dan Komputer bagi membantu pencapaian dalam bidang kejuruteraan dan teknologi maklumat

KAKITANGAN DI JABATAN MATEMATIK, SAINS DAN KOMPUTER

stafjmsk

stafjmsk1

stafjmsk2

SENARAI AKTIVITI SEPANJANG TAHUN

xtvt

DISEDIAKAN OLEH :

YM DR TENGKU AZMAN BIN TENGKU MOHD
Jabatan Matematik, Sains dan Komputer
Politeknik Kuala Terengganu

• Kemaskini pada : Wednesday 14 April 2021, 15:05:11.

Jumlah354759