Jabatan Kejuruteraan Elektrik

Pengenalan

Jabatan Kejuruteraan Elektrik (JKE) merupakan jabatan induk yang pertama ditubuhkan di Politeknik Kuala Terengganu. Dengan rasminya ia telah ditubuhkan pada 1 Januari 1999 di bawah konsep kampus dalam kota. Terdapat dua Program yang ditawarkan pada masa sekarang iaitu :

i. Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komunikasi) – DEP
ii. Diploma Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik – DEE .

Program DEP mula ditawarkan pada Jun 2010. Program DEP ini juga telah mendapat pengiktirafan daripada MQA (Malaysian Qualification Agency) pada tahun 2013 dan ETAC (The Engineering Technology Accreditation Council) pada tahun 2018.

Program DEE pula mula ditawarkan di Jabatan Kejuruteraan Elektrik, PKT pada Jun 2014. Program DEE ini juga telah mendapat pengiktirafan daripada MQA (Malaysian Qualification Agency) pada tahun 2016.

 

Carta Organisasi

Carta Organisasi JKE.


Laporan Aktiviti

Aktiviti Tahun 2020 - klik di sini

 

OBJEKTIF

Kejuruteraan Elektrik merupakan satu cabang kejuruteraan yang menitikberatkan aplikasi amali dalam bidang rekabentuk, pembuatan dan operasi litar elektronik, komponen elektronik, penyiaran dan sistem telekomunikasi yang beroperasi pada voltan rendah sebagai sebahagian daripada daya penggeraknya.

Objektif program ini selari dan menyokong visi dan misi Politeknik kerana program ini membolehkan graduan bukan sahaja menguasai pengetahuan dan kemahiran teknikal dan vokasional, bahkan berupaya mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan kecenderungan dalam bidang Kejuruteraan Elektronik untuk pembangunan negara.

MISI

Misi utama jabatan adalah untuk menghasilkan tenaga kerja separa profesional dalam bidang Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik bagi menampung keperluan sektor awam dan swasta melalui penggembelengan tenaga secara profesional dan bersepadu dengan sistem pendidikan yang sistematik dan berkualiti. Ini bersesuaian dengan hasrat jabatan yang ingin melahirkan pelajar yang mempunyai ilmu pengetahuan yang mantap dan cemerlang sama ada dari segi teori mahupun kemahiran, selain ketrampilan dan sahsiah diri yang terbaik.

 

KEMUDAHAN

● Bilik Kuliah A-G ( Bangunan Baru di Jalan Engku Sar)
● Makmal dan Bengkel ( Di Bangunan Induk)
      i. Makmal Telekomunikasi vi. Makmal Kuasa
      ii. Makmal Teknologi Elektrik vii. Bengkel Pendawaian
      iii. Makmal Baikpulih viii. Bengkel Projek
      iv. Makmal Elektronik ix. Makmal ECAD
       v. Makmal Rangkaian

 

PENCAPAIAN


i. PERTANDINGAN INOVASI PENSYARAH TVET (PERISA) 2020
     a. Pingat Emas – iNotifire System
     b. Pingat Perak - Portable Wiring Trainer (PWT)
ii. ASIA INTERNATIONAL INNOVATION EXHIBITION (AIINEX) 2020
     a. 1st Prize (Best Award Online Presentation in Science, Technology & Engineering) 

 

qrcodepkt

  • Kemaskini pada : Wednesday 14 April 2021, 15:05:11.

 Paparan Terbaik

Firefox 7+ || Internet Explorer 9+ || Safari 5+ || Chrome dengan resolusi minimum 1280 X 1024.

Statistik Pengunjung

Hari Ini6
Semalam61
Minggu Ini6
Bulan Ini848
Jumlah354760